JESTE LI ZNALI da kiseli kupus poboljšava raspoloženje?

Mnogo prije nego što su naučnici otkrili vitamin C, moreplovci su sa sobom nosili bačve kiselog kupusa kako bi spriječili skorbut, bolest koja nastaje zbog nedostatka ovog vitamina u prehrani.

Ovo niskokalorično, a superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, te minerala mangana, selena, kalcija, kalija, magnezija, zatim omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari koje štite od raka.

Visok sadržaj minerala u kiselom kupusu čine ga odličnim za jačanje kostiju i prevenciju osteoporoze.

Kiseli kupus je prozvan metlom za želudac i crijeva pa je prava blagodet za probavu. Jako je bitan u liječenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije.

Konzumacijom ove zimske poslastice ubrzava se metabolizam što pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma te čisti i regeneriše jetra.

Osim što djeluje kod reume i upale vena, kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, dok ga lokalno možete koristiti za ublažavanje svrbeža na koži usljed različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata. Dovoljno je da na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog kupusa i omotate ga gazom ili zavojem. Također, list kiselog kupusa, ukoliko imate glabovolju, položite na čelo i omotajte ga gazom.

Osim izuzetnih nutritivnih, kiseli kupus ima i ova ljekovita svojstva, pa tako poboljšava raspoloženje (svaki dan pojedite 2-3 kašike naribanog kiselog kupusa), organizam čini otpornim na stres, aktivira razmjenu materija u mozgu, pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca, stimuliše rad ćelija i djeluje podmlađujuće, pomaže kod izgradnje kostiju, reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi, jača imunitet i povećava snagu mišića, doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Kiseli kupus posebno se preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i djeci, jer konzumiranjem postaju jači i otporniji na bolesti.

Ukoliko imate masnu kožu s proširenim porama ugrijte 200 ml soka od kiselog kupusa (rasola) i njime natopite gazu. Punu šaku sirovog kiselog kupusa nanesite na lice i prekrijte gazom. Ostavite da djeluje 20 minuta pa isperite mlakom vodom.

Prikaži više
Close