Dec 13, 2017
240 Views
Comments Off on Eksperiment konačno dokazao koji je najbolji način da prestanete pušiti

Eksperiment konačno dokazao koji je najbolji način da prestanete pušiti

Written by

Rezultati studije koja je sprovedena na Oxfordu pokazuju da je naglo ostavljanje cigareta stvarno najbolji način da zaista i prestanete da pušite.

Tokom istraživanja, naučnici su došli do saznanja da pušači koji presjeku s pušenjem imaju čak 25 posto veće šanse da poslije četiri nedelje i dalje ne puše, ali i 42 posto više šansi da ne puše ni kroz narednih šest mjeseci. To, nažalost, ne važi za one koji su postepeno prestajali da puše prije nego što su konačno i prestali.

Naime, objašnjenje se krije u tome što su osobe koje su smanjivale broj popušenih cigareta teže odlučile da definitivno prestanu, a ta praksa ujedno i pojačava potrebu za cigaretama. Ipak, ako pak prelomite da pušite onda se odmah mirite sa tim da cigarete neće biti dio vašeg života u narednom periodu. Također, mentalno će vam biti lakše i vaše tijelo neće tražiti nikotin.

Godinu nakon što prestanete da pušite rizik od kardiovaskularnih bolesti se smanjuje za 50 posto, a deset godina nakon što prestanete da pušite i rizik od upale pluća.

Article Categories:
Savjeti

Comments are closed.